Cum recunosti ouale de gaina de tara si cum sa le alegi pe cele mai bune?

Te-ai aflat vreodata in fata rafturilor unui supermarket si nu ai stiut ce oua de gaina sa cumperi? De ce ouale de tara au un pret mai mare fata de ouale de la pasari crescute industrial?

Cu un gust inconfundabil si o multime de beneficii nutritionale remarcabile, sursa de provenienta a oualor este mai importanta decat ai putea crede. 

Hai sa vedem cum le poti alege pe cele mai bune, continua sa citesti!

Ce sunt ouale de gaina de tara?

Ouale de tara provin de la gaini crescute in medii mai naturale si mai putin industrializate. Aceste gaini au acces la aer liber, sunt hranite cu o dieta variata, care include iarba, insecte si cereale. Acest mod de crestere se reflecta in calitatea superioara a carnii de pasare, dar si a oualor pe care le produc.

Cum recunosti ouale de tara? Descopera detaliile care fac diferenta!

1. Verifica eticheta si sursa

Primul indiciu prin care poti recunoaste ouale de tara este sa te uiti la eticheta. Daca achizitionezi oua din supermarket, cauta-le pe cele care sunt etichetate ca fiind „oua de tara”, „oua de la gaini crescute in aer liber” sau „oua organice”. De asemenea, verifica sursa si vezi daca producatorul este unul local sau daca specifica in mod clar ca gainile sunt crescute in conditii naturale.

2. Culoarea si aspectul cojii

Ouale de tara tind sa aiba o coaja mai groasa si mai aspra comparativ cu cele industriale. De asemenea, culoarea cojii poate varia de la alb la diverse nuante de maroniu, insa acest aspect nu este un indicator definitiv. Totusi, ouale cu coaja usor murdara, dar intacta, pot fi un semn ca provin de la gaini crescute in aer liber.

3. Greutatea si textura

Un alt indiciu important este greutatea oualor. Ouale de tara sunt de obicei mai grele, iar daca le tii in mana, vei simti diferenta. De asemenea, coaja lor este mai greu de spart, ceea ce indica o calitate superioara si o dieta sanatoasa a gainilor.

Cum alegi cele mai bune oua de tara?

1. Apeleaza la surse locale

Cel mai sigur mod prin care poti sa gasesti oua de gaina de curte este sa le cumperi din surse sigure, de unde stii vor avea calitatea pe care o astepti. 

Viziteaza pietele sau fermele din apropiere si discuta cu producatorii despre conditiile in care sunt crescute gainile. 

De asemenea, poti afla mai multe si de pe site-urile web ale micilor producatori, toata informatia se afla un click distanta. 

2. Testul prospetimii

Un truc simplu prin care sa verifici prospetimea oualor este testul cu apa. Pune oul intr-un pahar cu apa: daca se scufunda si ramane pe fund, este proaspat. Daca se ridica la suprafata, este vechi si nu ar trebui consumat. 

3. Verifica aspectul interior

Dupa ce ai spart un ou, uita-te la aspectul interior. Ouale de tara au de obicei galbenusuri mai portocalii si mai intense in culoare, ceea ce indica o dieta variata si sanatoasa a gainilor. Albusul ar trebui sa fie mai vascos si sa nu se imprastie usor.

Inca un sfat util: compara ouale din supermarketuri si pe cele de la fermele locale

Daca ai ocazia, compara un ou de tara cu unul de la gaini crescute industrial. Vei observa diferente semnificative in culoarea galbenusului, consistenta albusului si chiar de gust. 

Mergi la sigur si alege oua de curte de la un producator de incredere, recunoscut pentru calitatea produselor de tara pe care le comercializeaza. Ograda Verde este o ferma din Breaza unde gainile si curcanii sunt crescuti intr-o maniera cat mai apropiata de cea in care taranii au grija de pasariile lor de curte.

Descopera aroma autentica a mancarii naturale, alege o ferma unde sanatatea si bunastarea pasarilor este un aspect esential!

Back To Top