Drojdia este un microorganism care, atunci cand intra in contact cu apa si zaharul, incepe sa fermenteze si sa elibereze dioxid de carbon. Acest gaz este secretul care face aluatul sa se umfle, deserturile devenind moi si aerate.
Odata ce intelegi cum functioneaza drojdia, poti sa faci si tu deserturi pufoase si aromate precum cele ale patiserilor si cofetarilor. Vrei sa afli mai multe? Continua sa citesti!
Drojdia uscata sau proaspata?
Cand alegi drojdia pentru deserturi, ai doua variante: drojdia proaspata si drojdia uscata. Ambele functioneaza la fel de bine, diferenta fiind in principal in modul de folosire. Drojdia proaspata are perioada de valabilitate mai scurta si trebuie pastrata la frigider, pe cand drojdia uscata poate fi pastrata in camara si este buna pentru perioada mai mare de timp.
O alta diferenta este aroma, drojdia proaspata fiind mult mai aromata in comparatie cu cea uscata.
Cum sa faci un aluat cu drojdie?
Cand vrei sa faci un desert, prima etapa este sa pregatesti aluatul. Drojdia se amesteca, de obicei, cu zahar si apa calduta sau lapte caldut. Dupa ce se formeaza bule la suprafata, poti adauga restul ingredientelor: faina, ouale, untul si eventual alte arome, cum ar fi vanilia sau coaja de lamaie.
Aluatul trebuie framantat bine, pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Dupa framantare, il lasi sa creasca intr-un loc cald, acoperit cu un prosop, timp de aproximativ o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Deserturi cu drojdie pe care le poti face acasa
Exista multe deserturi minunate pe care le poti face cu drojdie. Iata cateva idei simple:
- Cozonac – unul dintre cele mai iubite deserturi din Romania. Cozonacul pufos, plin de nuca, cacao sau stafide, este perfect pentru orice sarbatoare.
- Gogosi – cine poate rezista unei gogosi calde, acoperite cu zahar pudra? Drojdia face gogosile moi si aerate. Dupa ce le prajesti in ulei incins, le poti umple cu gem, ciocolata sau crema de vanilie.
- Brioche – un desert frantuzesc pufos, bogat in unt, perfect la micul dejun sau ca gustare.
Trucuri pentru deserturi perfecte cu drojdie
- Temperatura corecta a lichidului – cand amesteci drojdia cu apa sau lapte, lichidul trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Daca este prea cald, drojdia va muri si aluatul nu va creste. Ideal ar fi sa aiba in jur de 37°C, cam cat temperatura corpului.
- Framantarea aluatului – framantarea este un pas obligatoriu cand lucrezi cu aluatul cu drojdie. Prin framantare, dezvolti glutenul din faina, iar acest lucru ajuta aluatul sa fie elastic si pufos.
- Coacerea la temperatura potrivita – cand desertul este gata de pus in cuptor, asigura-te ca ai preincalzit cuptorul. Aluatul cu drojdie trebuie copt la o temperatura suficient de ridicata (in jur de 180-200°C) ca sa se rumeneasca frumos si sa ramana pufos in interior.
Ce faci daca aluatul nu creste?
Daca aluatul tau cu drojdie nu creste, acest lucru se poate intampla din mai multe motive. In primul rand, verifica daca drojdia este inca activa. Poti face un test simplu: amesteca putina drojdie cu apa si zahar. Daca incepe sa faca bule si sa creasca, este buna. Daca nu, este veche si nu mai poate fi folosita. De asemenea, asigura-te ca ai lasat aluatul intr-un loc cald si ca lichidul cu care ai amestecat drojdia nu a fost prea fierbinte sau prea rece.
Foloseste drojdie de calitate si obtine cele mai pufoase si elastice aluaturi. Brutarii si patiserii folosesc drojdie de la Lesaffre.ro. Tu ce drojdie alegi?