O clasificare utilă a spumelor poliuretanice pentru izolații

Spuma poliuretanică este un material izolator ce poate fi preparat și aplicat în mai multe moduri, servind mai multor scopuri. Iată în continuare o utilă împărțire pe categorii de spume poliuretanice.

Este important de precizat că referința se face nu la spuma poliuretanică la tub, cu aplicabilități în construcții în general, ci la spuma poliuretanică utilizată în izolațiile termice ale clădirilor.

După numărul de componente

Spumă poliuretanică cu o singură componentă este cea care are nevoie de un grad de umiditate și de ventilație pentru uscare, de unde provine și durata de uscare care variază (iată o altă categorie care se poate identifica – durata de uscare).

Spuma poliuretanică cu două componente se poate usca oriunde, inclusiv în medii greu accesibile, neventilate și complet uscate, fiindcă uscarea este chimică, cauzată de cele două componente ce interacționează.

După temperatura exterioară

Vremea este un factor important în orice ține de izolațiile termice, inclusiv de aplicarea izolațiilor cu spumă poliretanică. Mai precis, temperatura exterioară din momentul aplicării trebuie să se încadreze în anumite repere. Iată de ce sunt identificate următoarele variante:

Spuma poliuretanică de vară este cea care se poate aplica doar pe temperaturi mai înalte de 10 grade Celsius. Temperatura mai mare va ajuta spuma să se usuce în ritmul impus pentru o izolare termică de calitate.

Spuma poliuretanică de iarnă este cea care se poate aplica la temperaturi de până în 10 grade Celsius (totuși, să nu fie mult prea mult cu minus, adică undeva până la limita înghețului – poate până la cea a gerului).

Spuma poliuretanică pentru tot anul este un tip de spumă care se comportă bine d.p.d.v. aderență, expandare și uscare, indiferent de temperatură.

După structura moleculară

În funcție de mai mulți factori (printre care raportul de amestec dintre cele două componente, izocianat și poliol), spumele poliuretanice au fie celulă închisă, fie celulă deschisă.

Varianta cu celulă închisă este rigidă, foarte densă, fiind și bun izolator fonic. Aceasta este o spumă poliuretanică rezistentă la apă, care expandează mai puțin, dar care are cel mai bun coeficient de pe piața materialelor de izolații, însemnând că izolează foarte bine chiar și în strat mic.

Varianta cu celulă deschisă expandează foarte mult, însă este o spumă flexibilă, care uneori necesită folie anticondens (în funcție de materialul pe care se aplică sau ce reprezintă suprafața pe care se aplică, în ce zonă a clădirii ne aflăm etc.).

Iată, așadar, o împărțire pe categorii a acestor spume poliuretanice folosite în izolații. Prin aceasta, cititorii acestui articol își pot face o idee despre complexitatea spumei și despre cât de meticuloasă este munca celor din cadrul firmelor de izolații cu spumă – totul pentru a oferi clienților lor toate beneficiile spumei la costuri optimizate.

Proprietarii care doresc să se informeze mai îndeaproape despre spuma poliuretanică au această posibilitate, însă trebuie ca din capul locului să aibă în vedere că izolațiile din spumă se aplică doar de către personal autorizat, parte a firmelor de izolații, iar recomandarea este ca firma solicitată să fie de încredere.

Back To Top